top of page

Kinesiologie voor gehandicapten

Het belang van de therapie

De kinesioloog is de tolk van het lichaam en maakt energieblokkades, met mogelijke klachten als gevolg, in het lichaam zichtbaar. Doordat mensen met een complexe handicap soms moeite hebben om zich verbaal uit te drukken en daardoor moeilijk worden begrepen in de reguliere zorg, is deze therapie een geweldige manier om inzicht in klachten te krijgen. Daarbij gaat het zowel om fysieke en emotionele klachten, als ook het gevoel `niet lekker in je vel te zitten` en het onderzoeken van het huidige voedingspatroon.

Soms heb je als ouder of begeleider al snel een `gevoel` dat er iets niet helemaal goed gaat maar je weet niet precies waarom. De kinesioloog kan dan samen met jou bekijken wat er aan de hand is en welke klachten een rol spelen. De kinesioloog stelt hierbij geen diagnose, maar kan wel ondersteuning en inzicht geven naast een behandeling door een regulier arts.

Voorbeeld uit mijn praktijk:

Jolande (17) ontwikkelde in haar puberteit epilepsie. De neuroloog schreef meerdere keren medicijnen voor, maar steeds had Jolande last van bijwerkingen. De kracht van kinesiologie is dat in 1 behandeling uitgetest kan worden welke medicijnen de minste bijwerkingen zullen geven. Dit kan het beste in overleg met de behandelend arts plaatsvinden. Sinds Jolande deze nieuwe medicijnen slikt, heeft ze geen last meer van bijwerkingen.

Voorbeeld uit mijn praktijk:

Jacob (25) is meervoudig gehandicapt en heeft het ontwikkelingsniveau van een 1 jarige. Hij is een vrolijke jongen die met zijn kreten het leven van anderen kleur geeft.

Toen Jacob 6 jaar was ging hij steeds slechter eten en drinken. Een lange weg langs diverse specialisten in de reguliere zorg leverde niets op, terwijl Jacob steeds meer achteruit ging en magerder werd. Zijn radeloze ouders zijn, na het advies van een vriendin, bij een Kinesiologisch therapeut terecht gekomen. Uit de behandeling kwam naar voren dat Jacob diverse voedselallergieën had waardoor hij erg misselijk werd na zijn eten en drinken. Geen wonder dat hij zijn eten en drinken weigerde. Daarnaast werkt zijn spijsverteringsstelsel erg traag waardoor hij kleinere hoeveelheden voedsel per keer kan verwerken. Met een dieetvoorschrift gingen Jacob en zijn ouders weer naar huis waar Jacob zijn fles met aangepaste voeding voor het eerst sinds maanden weer in zijn geheel dronk.

Tot op de dag van vandaag hanteert Jacob het dieet van toen als basis voor zijn voedingspatroon. Regelmatig controleert Michelle Nijboer of hij voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Op basis van haar advies schrijft een diëtiste een uitgebalanceerd dieet uit.  

Wat is Kinesiologie

Kinesiologie is een complementaire therapie waarbij energieverstoringen in het lichaam worden opgespoord die ten grondslag liggen aan klachten. Daarbij wordt ervan uit gegaan dat het lichaam één geheel is waardoor een energieverstoring in het ene gebied kan leiden tot een klacht in een ander gebied. Zo kan een emotionele klacht zich uiten in bijvoorbeeld buikpijn, en stress kan zich uiten in bijvoorbeeld rugklachten of hoofdpijn.

Een kinesioloog spoort de energieverstoringen op, zoekt naar de achtergrond van de klachten en heft de blokkades op. Daardoor wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd en verbetert het immuunsysteem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van technieken uit de fysiotherapie, acupressuur, voedingsleer, chiropractie en psychologie.

bottom of page