top of page

Xeno oestrogenen

Jan 2019

Heb je wel eens gehoord van Xeno-oestrogenen?


Nee? En toch zijn dit heel belangrijke stofjes die een grote verstorende invloed kunnen hebben op de hormoonhuishouding van vrouwen.

Xeno-oestrogenen komen voort uit de chemische bewerking van aardolie en zitten in heel veel producten zoals zeep, make-up, kledding, plastic (vooral dun plastic zoals boterhamzakjes), medicijnen, shampoo, schoonwmaakmiddelen, verzorgingsproducten en parfums. Eigenlijk is het in onze maatschappij bijna onmogelijk om er niet mee in aanraking te komen en dat kan nadelige gevolgen hebben voor je hormonen.


Voor een goede werking van het hormonale systeem in ons lichaam is een balans van de hormonen erg belangrijk. Xeno-oestrogenen verstoren deze balans en kunnen oestrogeendominantie veroorzaken (dat inhoud dat er teveel oestrogenen in het lichaam zijn ten opzichte van de hoeveelheid progesteron). De klachten die hier onder andere uit voortkomen zijn vermoeidheid, depressie, slapeloosheid, laag libido, hoofdpijn, stemmingswisselingen, fibromyalgie, PMS, slecht functionerende schildklier en baarmoederkanker.


Gelukkig kan je zelf de hoeveelheid xeno-oestrogenen beperken door bewust te kiezen voor biologische producten, voeding met plastic eromheen te mijden (ook plastic flesjes), en te kiezen voor natuurlijke schoonmaakmiddelen en schoonheidsproducten (bijvoorbeeld deo, shampoo en zeepproducten).

bottom of page