top of page

Human Balance & Corona

Lieve allemaal,


Herken je ook de worsteling in jezelf in deze onzekere tijd over de vraag wat er nu verstandig is? Natuurlijk volgen we het advies van de overheid op om voldoende afstand te houden, niet met grote groepen bij elkaar te komen en om bij verkoudheid en koorts niet meer buiten te komen. Maar verder is er ook veel veranderd in het dagelijkse leven. Ineens zit je niet op je werk, maar thuis met je computer op schoot. Ben je tijdens het thuiswerken ook de nieuwe juf van de kinderen en probeer je het zo gezellig mogelijk te maken zonder dat de boel ontploft.


In deze onzekere tijd weet niemand wat echt verstandig is en zijn we ieder voor zich aan het zoeken naar de beste mogelijke oplossingen.


Door de pandemie wordt er een enorm beroep gedaan op ons verantwoordelijkheidsgevoel zowel voor onszelf als voor het welzijn van de ander. En gelukkig is er ook positief nieuws: er is een diep gevoel van saamhorigheid ontstaan in de samenleving. De mooiste ideeën ontstaan vanuit deze betrokkenheid om de ander zoveel mogelijk te kunnen helpen.

Het verbeteren van je immuunsysteem

Natuurlijk kan je naast alle coronamaatregelen ook aan de slag met het verbeteren van je immuunsysteem. Aan het eind van de winter is het immuunsysteem altijd wat zwakker en verlangen we allemaal weer naar het buitenleven en de zon op ons huid. En niet voor niets: het maakt ons weer sterker en gezonder.


Tegelijkertijd laat het lichaam in deze tijd van het jaar zijn afvalstoffen los via het lymfesysteem om zich zo weer helemaal te reinigen en te kunnen herstellen. Maar hierdoor bevat je lymfe meer afvalstoffen waardoor je rond deze tijd van het jaar meer vatbaar bent voor verkoudheden en andere virussen. Dat is een heel natuurlijk proces.


Gelukkig zijn er ook tips om je lichaam zo weerbaar mogelijk te maken:

 • Het coronavirus lijkt zich binnen te dringen door de neus en keel. Gorgel dagelijks de keel met water en zuiveringszout. Heb je last van keelklachten? Gorgel dan meerdere keren per dag.
 • Drink minimaal 5 glazen warm water per dag. Zo ondersteun je je immuunsysteem doordat het helpt om je afvalstoffen af te voeren.
 • Drink thee van verse gember of met een theelepel kurkuma. Kurkuma heeft een anti-virale werking en helpt je lichaam om je lymfesysteem op te schonen.
 • In de buitenlucht zijn versterk je je weerstand: ga elke dag een uurtje wandelen in de natuur.
 • Sommige voedingsmiddelen zijn extra belastend voor je lymfesysteem. Probeer het gebruik ervan te verminderen. Bijvoorbeeld koffie, varkensvlees, voedingsmiddelen met geraffineerde suikers, sigaretten en alcohol.
 • Was je handen met zeep (geen antivirale of antibacteriële zeep) en hoest niet in elkaars gezicht.
 • Verstuif de essentiële olie Tea Tree in de lucht. Dat helpt om de virussen in de lucht te zuiveren.
 • Eet extra groente en fruit om voldoende vitamine C binnen te krijgen.

Heel veel succes de komende tijd. Heb je nog vragen? Dan kan je altijd via de mail even contact zoeken.


Maatregelen corona in mijn praktijk

Om optimaal bij te dragen aan het herstel van de pandemie maar tevens ook mijn verantwoordelijkheid als therapeut te kunnen blijven uitdragen heb ik goed nagedacht over de volgende maatregelen:

 • Heb je een massage of consult gepland staan de komende tijd, dan neem ik persoonlijk contact met je op om te bespreken of de behandeling door kan gaan. Hierbij bespreken we samen de noodzakelijkheid en het mogelijke risico van het consult.
 • Het is mogelijk om een consult telefonisch in te plannen (30 min) waarin ik je advies kan geven over je persoonlijke hulpvraag.
 • De cursussen in maart en april zullen worden verzet naar een latere datum. Ben je geïnteresseerd laat het dan weten, dan neem ik je mee in het overleg voor een nieuwe datum.
 • Bij binnenkomst vraag ik iedereen om de handen te wassen en schudden we geen handen. Zelf zorg ik ervoor dat alles extra wordt schoongemaakt en dat de praktijkruimte regelmatig wordt geventileerd.
 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiene.
 • Bij verkoudheidsklachten en/of koorts vindt er geen behandeling plaats om mogelijke besmetting te voorkomen. Neem in dat geval altijd even contact met me op. Er worden de komende maand geen kosten bij te laat afmelden in rekening gebracht.
 • Wanneer ikzelf of mijn gezinsleden klachten krijgen dan stop ik per direct de consulten en neem contact op met de clienten die een afspraak hebben staan.
 • De ontwikkelingen en maatregelen kunnen van dag tot dag verschillen. Ik volg hierbij het advies van het RIVM en van de beroepsorganisatie. Op deze site kan je verder informatie vinden: www.rivm.nl/coronavirus
bottom of page