top of page

Allergieën

Ongeveer 25 % van de mensen heeft last van een allergie. Vaak is het direct duidelijk wanneer je een allergie hebt omdat je direct pijn of andere klachten krijgt. Maar soms weet je niet precies wat de oorzaak is omdat de klachten niet direct bij aanraking met het allergeen optreden of wat vager zijn zoals vermoeidheid, buikklachten, slaapklachten of verkoudheidsklachten. 

In het consult krijg je eerst een uitgebreid gesprek waarin we kijken wat je klachten precies zijn, wanneer ze optreden, hoe lang je er al last van hebt, en hoe erg ze zijn. Vervolgens gaan we kijken wat de achtergrond van de allergische reactie is en of er meerdere allergieën een rol spelen. Daarna wordt het functioneren van je immuunsysteem nagekeken. Wanneer de allergieën en het functioneren van het immuunsysteem in beeld zijn, wordt met de behandeling gestart. 

Wat is een allergie?

Een allergie is een reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof ook wel allergeen genoemd zoals bijvoorbeeld huisstofmijt, dierenharen, pollen, melk, noten, nikkel of fruit. Normaal gesproken zijn deze stoffen niet schadelijk voor het menselijk lichaam, maar bij een allergie vertoont het lichaam een overdreven reactie op deze stof: het immuunsysteem komt eigenlijk overdreven in actie.

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een allergie:

- niezen

- tranende ogen

- rode jeukende huid

- opgezette lippen, tong of mond

- diarree

- verkoudheidsklachten

- vermoeidheid

- slecht slapen

- eczeem

Deze klachten worden dus niet veroorzaakt door het allergeen zelf, maar door de overdreven reactie van je eigen immuunsysteem.

De behandeling is pijnloos en daarom ook prima voor kinderen te ondergaan.

bottom of page